Varje gång du är tillsammans med, eller möter en hund, har du ett val: du kan vara hotfull eller lugnande. Det finns ingen - absolut ingen - ursäkt för att hota en hund. Det gör att hunden går i försvar, blir rädd, inget förstår och kanske till och med skadar dig eller andra i självförsvar.

När de blir hotade försvarar de sig. Några kommer att fly eller försöka komma undan, andra ger igen. Oavsett vilket har dessa hundar ett dåligt förhållande till människor.

Det är upp till dig vilken slags relation du vill ha till hunden. Han kan lära sig att frukta dig och leva sitt liv i rädsla och osäkerhet. Eller så kan du få honom att känna sig väl till mods, lita på dig och aldrig behöva vara rädd.

 

Genom att tala om för en hund att du vill honom väl, blir du omedelbart hans vän eller åtminstone någon han kan känna sig trygg med. Din relation till hunden kan förändras om du slutar med att hota och börja lugna istället!

Hundar har starka instinkter när det gäller konflliktlösande, kommunikation och samarbete och strävar ihärdigt efter att lösa konflikter i sin omgivning. När du är hotfull mot din hund, avsiktligt eller oavsiktligt, kommer hunden att försöka lugna dig. För den konfliktlösande hunden måste aggressivitet dämpas!!!

 


Vilka signaler talar vi om?

 

Man känner till ca 29 signaler. Några signaler används också för andra saker i andra situationer. En del är så flyktiga att vi knappt kan se dem och det krävs erfarenhet för att se allt detta i varje situation. Med övning och massor av observationer kan man få inblick i dem alla. Därefter kommer du alltid att kunna avgöra vad din hund känner och dessutom kommer du att förstå din hund mycket bättre.

 

Har du någon gång funderat över varför...

# din hund vänder bort huvudet och samtidigt slickar sig om nosen när du böjer dig över den?

# din hunds rörelser saktar av så mycket att det knappt är någon rörelse alls, när den får syn på en annan hund?

# din hund gäspar när du kramar den?

# din hund sätter sig eller nosar i marken när du med skarp röst kallat in den?

# din hund vänder rumpan till om en annan hund närmar sig i allt för hög fart?

 

Svaret är att hunden använder lugnande signaler för att lugna dig eller andra hundar...

Texten ovan är med författarens medgivande hämtad ur boken - I samspråk med hunden - Hundens lugnande signaler av Turid Rugaas.

 

Turid Rugaas från Norge är hundtränare och har arbetat som instruktör på hundklubbar sedan 70-talet. Hon har arbetet med brukshundar, lydnadshundar och lavinhundar. Sedan många år tillbaka driver hon Hagan Hundskole i Norge.


Turid har specialiserat sig på hundspråk, stress och aggressioner. Hon föreläser och har kurser över hela världen. Dessutom ägnar hon sig mycket åt metodutveckling, för att finna enkla träningsmetoder.

 

Boken som är ett måste i varje hundägares bokhylla! I samspråk med hunden - Hundens lugnande signaler skriven av Turid Rugaas.

En bok som är lättläst och enkel att förstå! Inget krångel - bara enkelt allt ihop! Läs och lär!!!

ISBN: 91-973079-2-0

Sagt om boken
"Turids arbete har revolutionerat mitt sätt att arbeta med omhändertagna pudlar liksom med border collier för Border Collie Trust. vare sig det gäller blyga hundar som kommer på kurs eller allvarligt störda, ej socialiserade hundar som omhändertagits från uppfödare, har jag nu ett helt annat språk för vår kommunikation. En stor fördel för mig och en enorm lättnad för hundarna"

Alison E. Rowbotham, Association of Pet Behaviour Counsellors, England.


"I likhet med de flesta sinnrika uppfinningar lämnar Turids arbete med lugnande signaler läsaren undrande över varför ingen någonsin skrivit om detta tidigare. Det är jordnära, praktisk och otroligt logisk. Det enda problemet är att det er beroendeframkallande - jag har aldrig tidigare ägnat mig åt att studera hundar som gäspar! Detta är oumbärlig läsning för alla som arbetar med hundar!"

Dr. Gaille Perry, Veterinarian, Professor Dog Trainer, Australia
Turids bok om Lugnande signaler har kommit i en ny utgåva


Finns till försäljning via Hundens FörlagMedia
Hundsport 11/2009

För mer information om kurser och utbildningar om hundens lugnande signaler  - klicka i menyn till vänster, välkommen in!Är du uppfödare som ska ha kennelträff???

Intresserad av att dina valpköpare ska lära sig om hundens lugnande signaler? Finns möjlighet att ha allt från en föreläsning med filmvisning på ca 2,5 timme till en hel helg med massor av ny och spännande kunskap!

Vi kan även skräddarsy arrangemanget enligt de önskemål som finns!

Vi kommer även gärna till tränings-eller kompisgänget som vill lära sig mer om lugnande signaler. Antingen kommer jag till er eller så kommer ni hit... Allt är möjligt!

Välkommen att att kontakta mig för ytterligare informarion och prisuppgift!

Copyright 2010-2018
All text och alla bilder stannar här på sidan! Tack!

Sidan senast uppdaterad 140814