Lydnad & Agility i en skön harmoni

Lydility skapades i Finland av en kvinna som heter Kirsti Luhtala och hennes hund Feertti. På finska heter lydility TOKOAGI. Toko betyder lydnad, skolning. Lydility har funnits i en rad år i Finland. Lydility är mer en livsstil än en hundsport och tävlingsgren!

Vad är Lydility?
Lydility är mjuk lydnad, konster och agility kombinerade i samma sport. I lydility får man vara naturlig, man får prata med sin hund, man får göra gester och låta kroppen tala. Lydilitygrenens mål är att lära hundägaren vara aktiv med hunden på ett positivt sätt. Lydility betyder även att lära tillsammans. Medan lydnadsprov är inlärda moment där noggrannhet, precision och militär exercis är det viktiga, betonar lydnadsdelen i lydility ömsesidig respekt mellan hunden och föraren. Varje stund som hunden är tillsammans med människor påverkas dess uppfattning av människan och förhållande till denna.

För mig personligen kan man lägga in så mycket spännande i lydility, t ex freestyle, dogparkour, friskvård... Ja i princip allt trevligt du kan göra tillsammans med din hund.

Lydility - för vem?
Om en hund inte har någonting att göra, hittar den på något själv och det är oftast inte så roligt för hundägaren. Hunden är gjord för aktivitet oavsett vad det är för ras. Att använda huvudet och lära sig nya saker är viktigt för att hunden ska må bra. Problemlösning och inlärning av tricks är väldigt bra aktivering. Då du tränar hunden gör den av med mycket mer energi än under en lång, enformig promenad.

LYDILTY PASSAR ALLA SOM HAR HUND!

För den som tävlar på hög nivå kan det vara ett roligt och avslappnat sätt att träna och umgås med sin hund. För den som har sin hund som sällskap kan lydility ge en ökad kontakt mellan hund och förare samt ge hunden en uppgift. Har man en hund av stor ras eller kanske en hund som inte passar i de "vanliga" tävlingsgrenarna är lydility en perfekt hundsport som gör det möjligt för t ex en S:t Bernard att tävla på lika villkor som t ex en Border Collie.

The Lydility spirit
+ få vara sig själv
+ respektera sin hund som ras och individ
+ skapa ett förtroende
+ se saker ur hundens synvinkel
+ mjuka metoder
+ lära sig läsa sin hund
+ utnyttja naturliga fallenheter
+ acceptera hundens instinkter
+ låta hunden vara hund
+ hunden är framförallt en kamrat

LÄR DIG ATT INTE BRY DIG OM ANDRA!

Lydility är ett komplement som ger ökad kontakt. Men vad är då kontakt? Jo, det är kommunikation mellan föraren och hunden. Kontakten kan vara en livlina för att rädda livet på hunden.

Olika kontaktövningar:
+ Beröringskontakt, dvs hunden ska ta kontakt.
+ Kontaktpromenad, inte dra i kopplet
+ Leta föraren
+ Gömma sig själv
+ Söka ögonkontakt, självmant och på begäran
+ Aktiv kontakt, föraren tar kontakt
+ zick-zack promenad, hunden ska följa
+ hoppa kråka
+ använda en ivrig röst
+ använda föremål
+ lära trix
+ hopp i famnen

Kurser & Läger


Kursstart: Ingen planerad just nu

     

Kurspris: xxxx:- inkl moms, 6 ggr, endast 5 platser i kursen!

Info & Anm: Marie tfn: 070 69 71920 eller via mail; marie.int.dogtrainer@telia.com


Lydility i media
Hundsport 12/2009
Gosbladet 1/2010 medlemstidning i rasklubb Gos d´Atura Catalá
Gosbladet 2/2010 medlemstidning i rasklubb Gos d´Atura Catalá
 

Foto: Lotta Nygårds

Sidan senast uppdaterad:
140814

Copyright 2012-2019

All text och samtliga foto stannar här på sidan!