Body Wrap och T-shirts
– en lösning för hundar som är rädda för bl a fyrverkeri och åska

 

Inom Tellington Ttouchmetoden jobbar vi väldigt mycket med kroppslindor (så kallade body wraps) och t-shirts som ett enkelt hjälpmedel vid en rad olika besvär. Att bära en body wrap förbättrar hundens uppfattning om sin egen kropp och gör hunden säkrare både när det gäller hur den rör sig men också hur den beter sig.

 

Varför är det så?

Förklaringen ligger i kopplingen mellan det sensomotoriska och det proprioceptiva systemet (att man helt enkelt vet var man har sina ben utan att man behöver titta på dem).

Hunden tar in information med alla sina sinnen, även genom huden. I huden ligger receptorer som förnimmer tryck, värk, värme och kyla. Via nerverna går dessa förnimmelser till ryggmärgen och hjärnan, som sedan snabbt kommer med ett ’svar’. Hunden drar t.ex. väldigt snabbt tassen tillbaka när den trampar oavsiktligt på en gren med taggar. Du själv drar blixsnabbt handen tillbaka när du kommer för nära ett brinnande ljus.

Nervsystemet och hjärnan blir extra uppmärksamma när en förnimmelse är ny och subtil. Och där kommer då en body wrap in.

En body wrap läggs runt hunden på så sätt att man följer kroppens konturer, det ska ligga an så att man uppnår en lätt och konstant kontakt och ska absolut inte stramas åt. Hjärnan blir uppmärksam på denna nya information som kroppen ger och det gör det möjligt för nervsystemet att ändra hållning och rörelsemönster. På så sätt får man en möjlighet att påverka balans, koordination och rörelser.

Andra effekter som en body wrap eller t-shirt ger är en känsla av trygghet och säkerhet, medvetenhet om kroppens gränser och därför har det även en lugnande effekt. Oftast görs en jämförelse med babys som man lindar in för att få dem att sluta gråta.

Hur gör man?

Man ska börja vänja hunden att bära en body wrap eller en t-shirt i en vanlig, avslappnad situation. När man tar fram det för första gången när fyrverkeriet redan smäller är man helt enkelt för sent ute. (Om man inte har något val kan man prova att sätta på wrap/t-shirt/thundershirt för att hjälpa en rädd hund men använd den sedan även när det inte smäller.)     

Oftast behöver man öva en 5 till 10 gånger för att få det önskade resultatet sen. Din hund kan första reagera med att röra sig konstigt eller liksom frysa. Ta bort body-wrappen eller t-shirten då för att ge hunden en paus och prova igen. Skratta inte men uppmuntrar hunden att röra sig. Du kan ta hjälp av godis eller klickern!

När det gäller rädslan för t.ex. fyrverkeri är vi ute efter den lugnande effekten att hunden kan ha på sig body wrappen eller t-shirten under längre tid. Var hela tiden uppmärksam på hundens kroppsspråk! Oftast berättar de själva ganska tydligt hur länge de vill ha en body wrap eller t-shirt på sig!

 

Lämna aldrig hunden utan uppsikt när den har en body wrap eller t-shirt på sig! Det enklaste att göra är en half body wrap. Du lägger lindan mot hundens bröst, tar ändarna bakåt och korsar dem över skuldrarna. Lägg ändarna sedan neråt och korsar under hundens magen för att sen ta de upp igen så att de kan sättas fast på ryggen. Var hela tiden uppmärksam på att man lägger lindan an, den får inte begränsa hunden i sina rörelser eller andningen! Wrappen ska ha samma kontakt med huden på alla ställen över kroppen. Skulle din hund vara rädd för wrappen kan du med fördel göra några ttoucher först med wrappen i din hand.  

 

Man använder en flexibel, elastisk linda som ändå behåller sin form. Ibland hittar man på apoteket eller i en ryttarshop - kolla att de inte är för strama! Man använder t.ex. en säkerhetsnål eller ett hårspänne för att sätta fast body wrappen. När det gäller en t-shirt kan du använda en av dina egna, eller barnens och göra små knutor på underkanten, så att det liksom sitter åt.

 

Sedan 2010 finns även de så kallade thundershirts på marknaden! En lösning när du vill att det ser lite mer sofistikerad ut!


Riekje van Zanten

Januari 2011

www.tellingtonmetoden.se

 

Här finns thundershirt att köpa:

Csigora direktlänk till sida thundershirt 

 

 

Jag har enstaka storlekar på hundskolan till försäljning - välkommen att höra av er om ni vill komma och prova.

Ta kontakt med mig via mail: marie.int.dogtrainer(at)Telia.com

Eller via sms: 070 69 719 20  

Foto: Marie Ström

All text samt alla foto stannar här på sidan! Tack!
Copyright 2012-2019

Sidan senast uppdaterad 151227