Träning handlar inte om att bli snygg utan om att må bra. Att träna kan både förebygga och behandla kroppsliga och själsliga besvär.

När du rör på dig stärker du immunförsvar och benstomme. Dessutom blir du mer stresstålig och sover bättre.

Fysisk aktivitet på recept - FaR

Det är inte alltid som läkemedel, som man kanske skulle kunna tro, är den bästa medicinen för att man ska bli frisk och må bättre! Fysisk aktivitet kan många gånger vara ett komplement till, eller en ersättning för, traditionella läkemedel. I dagens samhälle med mycket stillasittande är fysisk inaktivitet en stor riskfaktor och det är därför viktigt att alla kan erbjudas möjlighet till fysisk aktivitet på fritiden.

Detta händer när du tränar!
Både kropp och själ mår bra av fysisk aktivitet. Regelbunden träning minskar påtagligt risken att dö i förtid.

# Hjärnan: Påverkar hormoner och signalsubstanser. Minskar smärta, ger välbefinnande, ökar koncentrationen och förmågan att hantera problem.

# Hjärtat: Blir starkare och slår färre gånger/minut - vilket innebär att det håller längre.

# Musklerna: Blir starkare och de små kärlen, kapillärerna, blir fler. Det är bra både för blodtrycket och för tillförseln av syre till musklerna.

# Blodet: Kolesterovärdet sänks och koncentrationen av de goda fetterna ökar.

# Kärlen: För ökad förmåga att ställa om mellan att vidgas och dra ihop sig vilket är positivt för blodtrycket.


Du kan få fysisk aktivitet utskrivet på recept!

 


Fysisk aktivitet på recept är inget krångligt - tala med din vårdenhet!

Om du vill ha Fysisk aktivitet på Recept - fråga din sjuksköterska, läkare, sjukgymnast eller annan legitimerad vårdpersonal så hjälper de dig!

Idag ordineras fysisk aktivitet på recept i förebyggande eller behandlande syfte, och som komplement till annan behandling.

Region Skåne - FaRNär det gäller FaR-ledarutbildning för aktivitetsledare i Skåne, är det Skåneidrotten genom SISU Idrottsutbildarna Skåne som ansvarar för denna. Vid genomförandet finns dock representanter från hälso- och sjukvården, så som sjukgymnast eller läkare, på plats och svarar för utbildningens medicinska avsnitt.

Ledare som går utbildningen FaR-certifieras.

Jag erhöll mitt FaR-certifikat i samband med utbildningen i Lund i april 2011

Hur kommer hunden in i bilden???
När en nyförlöst mamma ammar sitt barn frisätts oxytocin i blodet. Det pressar i sin tur ned nivåerna av stresshormonet kortisol. Nu visar en studie från Högskolan i Skövde att en liknande positiv effekt kan uppnås genom att klappa en hund.

Hundägare har ofta lägre blodtryck och bättre överlevnadsstatistik i hjärt- och kärlsjukdomar än människor som lever utan djur.

Forskaren Linda Handlin – vid Högskolan i Skövdes Forskningscentrum för Systembiologi – har i sin doktorsavhandling undersökt orsakerna bakom hundars positiva hälsoeffekter.

Resultaten pekar mot att en människa som kelar med en hund får liknande frisättning av hormonet oxytocin i blodet som en ammande mamma. Oxytocin kallas ibland ”må bra-hormon” eftersom det bidrar till en känsla av välbefinnande och avslappning.

Linda Handlins avhandling är resultatet av ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) - Hundkel frisätter "må-bra-hormon"


Copyright 2012-2021
Alla bilder och all text stannar på sidan!

Sidan senast uppdaterad 130915